AB Komiseri: Yardımın Gazze’ye Ulaşması İçin Çatışmaların Durdurulması Gerekiyor
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun kriz yönetimi ve insani yardımdan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, Gazze’ye insani yardım ulaştırılabilmesi için çatışmaların durdurulması gerektiğini belirterek, “Bu gerçekleşmezse şu anda içinde bulunduğumuz felaket olur” dedi. Gazze’de yaşananlar kıyamete dönüşebilir.” O uyardı.
Lenarcic, bir grup Türk gazeteciyle bir araya gelerek AB Komitesi’nin insani yardımları hakkında bilgi verdi.
Gazze’deki son durumu değerlendiren Lenarcic, “Şu anda Gazze’ye yapılan insani yardım yetersiz ve radikal bir şekilde artırılması gerekiyor.” söz konusu.
Lenarcic, çatışmaların başlangıcından bu yana Gazze’ye yalnızca 500 yardım kamyonunun girdiğini, çatışmaların başlamasından önce ise günlük kamyon sayısının 500 olduğunu belirtti.
Çatışmalar ve İsrail bombardımanı nedeniyle Gazze’de yardımların her yere gönderilemediğine işaret eden Lenarcic, insani yardımın ulaştırılması için çatışmaların durdurulması gerektiğini kaydetti. Lenarcic, bu aralığın birkaç saat değil, en az birkaç gün olması gerektiğini söyledi.
???????Lenarcic, “İnsani yardımın kısıtlama olmaksızın güvenli bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak için çatışmaya insani ara vermek, herhangi bir çatışmanın tüm taraflarının uluslararası yasal yükümlülüğüdür. Eğer gelecekte bu gerçekleşmezse, Şu anda Gazze’de yaşadığımız felaket kıyamete dönüşebilir.” dedi.
Lenarcic, “ateşkes” ya da “insani mola” ne denirse söylensin, kural olarak çatışmaların durdurulması olduğunu vurgulayarak, “Geçtiğimiz ay hiçbir insani mola olmadı. Bir tane bile.” söz konusu.
Lenarcic, Gazze’de akaryakıt başta olmak üzere her türlü insani yardıma acil ihtiyaç duyulduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Gazze’ye akaryakıtla girmek mümkün değil. İnsani açıdan bakıldığında bu çok önemli bir sorun çünkü jeneratörler, hastaneler, su pompaları, arıtma tesisleri ve fırınlar akaryakıt olmadan çalışamıyor. Akaryakıt, insani yardım çalışanları ve kuruluşları için de gerekli. . Yakıt şu anda çok gerekli. . “
Yakıtın hem sivil hem de askeri amaçlarla kullanıldığını hatırlatan Lenarcic, “İsrail’in yakıt girişine izin vermeye hazır olmadığını anlıyoruz ancak yakıtın başka amaçlarla kullanılmayacağına dair yeterli garantiler vermek mümkün. insani amaçlarla. Bu yapılabilir ve yapılmalıdır.” Bu kelimeyi kullandı.